معرفی کراسولا

راهنمای نگهداری، تکثیر و رفع مشکلات کراسولا

کراسولا یکی از انواع مختلف ساکولنت‌هاست که با نام علمی Crassula ovata هم شناخته می‌شود. بیشتر از 150 نوع کراسولا در دنیا وجود دارد که مشهورترین نوع آن در کشور ما کراسولا خرفه‌ای است. ساکولنت‌ها یا گیاهان گوشتی گیاهانی هستند که توانایی نگهداری آب در خود را دارند؛ به همین دلیل هم تپل و گوشتی به نظر می‌رسند. در این میان کراسولا به عنوان یک ساکولنت همیشه سبز با برگ‌های کوچک و ضخیم خود را به عنوان یک گیاه آپارتمانی معرفی کرده است. در این مقاله همه چیز را درباره نگهداری از این گیاه، تکثیر و مشکلات احتمالی که ممکن است برای گیاه کراسولا به وجود بیاید، با هم بررسی می‌کنیم.

اگر هم قصد خرید گیاهان آپارتمانی ارزان را دارید می‌توانید انواع گل و گیاه آپارتمانی را از گلفروشی آنلاین سارینالند همراه با %15 تخفیف با کد تخفیف: sarina با قیمت مناسب از طریق لینک زیر خریداری کنید.

کراسولا گیاه آپارتمانی زیبایی است که اگر بتوانید شرایط نگهداری از آن را به خوبی اجرا کنید، در تمام فصل‌های سال برگ‌های کوچکش را سبز و سرحال خواهید دید. معروف‌ترین نوع این گیاه که در کشورمان هم بسیار دیده می‌شود، کراسولا خرفه‌ای است. رنگ برگ‌های این گیاه اکثراً یشمی است و به همین دلیل هم گروهی آن را با نام گیاه یشم صدا می‌زنند.

سرفصل‌های مقاله

معرفی گیاه کراسولا

یک نکته جالب در مورد گیاه کراسولا وجود دارد که می‌تواند شما را برای خریدن آن ترغیب کند؛ آن هم این است که رنگ این گیاه می‌تواند با توجه به شرایط نوری مختلف تغییر کند. اگر شرایط نوری محیط نگهداری از این گیاه تغییر کند، رنگ آن می‌تواند به قرمز نزدیک شود.

اگر بتوانید نور کافی را به این گیاه برسانید، از فصل بهار می‌توانید گل‌های ستاره‌ای آن را با رنگ‌های سفید و صورتی ببینید. البته نکته جالب این است که این گیاه می‌تواند در شرایط تاریک و کم نور هم گلدهی داشته باشد! هوای سرد و خشک زمستان هم می‌تواند باعث گل دادن این گیاه باشد. خرید کراسولا به خاطر مقاومتش در برابر شرایط آپارتمان و محل کار  رواج زیادی دارد.

اگر بتوانید این گیاه را به روش‌های درست و اصولی هرس کنید، آن را به شکل بونسای هم خواهید دید.

شرایط نگهداری از گیاه کراسولا

شرایط نگهداری کراسولا

مثل تمام گل و گیاهان آپارتمانی دیگر برای نگهداری از این گیاه هم لازم است که شرایط خاصی را فراهم کنید. اصلی‌ترین نیازهایی که یک گیاه دارد نور مناسب، خاک مغذی و آبیاری به مقدار کافی است. البته در کنار این موارد شرایطی مثل دما و رطوبت هم می‌توانند تاثیر زیادی در شادابی گیاه شما داشته باشد. همچنین برای داشتن یک گیاه سبز و سرحال نیاز است که به کوددهی و تعویض گلدان هم توجه شود.

در ادامه این مطلب تمام جزئیات مربوط به شرایط نگهداری از گیاه کراسولا را با هم مورد بررسی قرار خواهیم داد:

دمای مناسب

بهترین و ایده‌آل‌ترین دما برای نگهداری از کراسولا دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد است. در واقع اگر کراسولا را دور از سرما یا گرمای شدید نگهدارید، شرایط دمایی مورد نیاز آن را فراهم کرده‌اید.

این گیاه توانایی تحمل هوای سرد تا دمای 10 درجه را هم دارد اما بهتر است که به مدت طولانی در چنین محیطی قرار نگیرد. یخ‌زدگی و هوای بسیار سرد می‌تواند منجربه پوسیدن گیاه کراسولا شود.

نور مناسب برای نگهداری از گراسولا

این گیاه به نور علاقه‌مند است؛ حداقل 4 تا 5 ساعت نور مستقیم خورشید در طول روز می‌تواند آن را راضی کند اما نور غیرمستقیم هم برای آن خوشآیند است. هر چه نوری که به این گیاه می‌رسد بیشتر باشد، ساقه‌های آن ضخیم‌تر شده و برگ‌های بیشتری هم روی ساقه رشد می‌کنند.

در مقابل اگر نور کمی به گیاه برسد، برگ‌ها کم‌پشت‌تر می‌شوند و با فاصله بیشتری از یکدیگر روی ساقه رشد می‌کنند. نکته جالب اینجاست که برای نگهداری از گیاهان حتی باید به نور صبح تا ظهر یا نور بعدازظهر هم دقت کنید!

گیاه کراسولا به نور صبح تا ظهری علاقه بیشتری دارد. از آن‌جایی که ممکن است در طول بعدازظهر دمای هوا بالاتر از صبح باشد و آفتاب به اصطلاح تیزتر از صبح بتابد، کراسولا ترجیح می‌دهد که آفتاب صبحگاهی را دریافت کند و از آفتاب داغ بعد از ظهر فرار می‌کند.

بهترین محل برای نگهداری از این گیاه در خانه یا محل کار، نزدیک پنجره‌های جنوبی ساختمان است؛ با قرار دادن گلدان در این قسمت از ساختمان نور مناسبی برای گیاه فراهم می‌شود. یادتان باشد که اگر بتوانید شرایط نوری این گیاه را به طرز مورد علاقه‌ش فراهم کنید، اطراف برگ‌های آن قرمز می‌شوند و زیبایی گیاه شما دو چندان خواهد شد.

نکته مهم: بهتر است که محل قرار دادن گلدان کراسولا را تغییر ندهید. این گیاه از جابه‌جا شدن‌های متعدد و قرار گرفتن در شرایط مختلف دل خوشی ندارد و با این کار ممکن است برگ‌های آن دچار ریزش شوند! قیمت کراسولا مناسب است و هماهنگی شرایط نگهداری از آن با شرایط آپارتمان و محیط داخل ساختمان باعث شده که در خیلی از خانه‌ها جای مخصوص خودش را داشته باشد.

نحوه کوددهی به کراسولا

بهترین زمان برای کود دادن به این گیاه، فصل‌های بهار، تابستان و پاییز است. در واقع نکته اصلی این است که کود دادن به کراسولا در زمستان کار درستی نیست و در سایر فصل‌ها این کار مشکلی ایجاد نمی‌کند. برای کوددهی به این گیاه بهتر است که ماهی یک بار با کودهای مکمل دست به کار شوید.

خرید اینترنتی گل و گیاه آپارتمانی می‌تواند کار شما را برای تهیه گیاهان مورد علاقه‌تان راحت‌تر کند. با این کار می‌توانید انواع کراسولا را همراه با کود، خاک اضافه، گلدان و … را با چند کلیک ساده در اختیار داشته باشید.

میزان مناسب آبیاری برای کراسولا خرفه‌ای

کراسولا برای زنده ماندن به آبیاری زیادی احتیاج ندارد. از آن جایی که پیدا کردن مقدار مناسب آبیاری برای یک گیاه چالش بزرگی به نظر می‌رسد، گیاهانی که کم آب هستند برای نگهداری گزینه مناسب‌تری به شمار می‌روند. کراسولا خرفه‌ای مانند انواع دیگر کراسولا، به آبیاری کمی نیاز دارد.

به طور کلی باید برای آبیاری گیاهان ابتدا خاک آن‌ها را چک کنید. اگر خاک خشک شده باشد، آبیاری را انجام دهید اما اگر خاک هنوز مرطوب است باید از آب دادن به گیاه دست بکشید. اگر بخواهیم فاصله زمانی حدودی برای آبیاری به این گیاه را به شما اعلام کنیم، باید در دو فصل سرد و گرم این موضوع را بررسی کنیم:

در تابستان و روزهای گرم سال آبیاری به میزان دو بار در هفته برای این گیاه کافی است. در واقع هر موقع خاک گیاه به طور کامل خشک شود، باید به آن آب بدهید.

در فصل زمستان و روزهای سرد سال هم حدود یک بار آبیاری در هفته برای کراسولا کافی است. در زمستان این خشکی خاک باید تا عمق ۱ تا ۲ سانتی‌متری خاک برسد و سپس آبیاری انجام شود.

نکته مهم اول: اگر گیاه کراسولا بیش از اندازه آبیاری شود، برگ‌های آن آرام آرام دچار ریزش می‌شوند و در قدم بعدی هم ساقه پوسیده می‌شود. پس چک کردن خاک گلدان قبل از آبیاری را جدی بگیرید. اگر جزو آن گروهی هستید که خشک شدن ناگهانی گیاهان خود را دیده‌اید و هرگز دلیل آن را پیدا نکرده‌ید، باید در قدم اول به آبیاری خود شک کنید. پوسیدن ریشه گیاه در اثر آبیاری بیش از اندازه اصلی‌ترین دلیل برای این اتفاق ناگهانی است.

نکته مهم دوم: اگر برگ‌های گیاه شما خیلی نازک و بی حال هستند، یعنی گیاه را تشنه می‌گذارید! اگر با این مشکل روبه‌رو شدید حتماً آبیاری را کمی بیشتر کنید؛ در غیر این صورت ممکن است با ریزش برگ‌ها و از بین رفتن گیاه مواجه شوید.

ویژگی‌های خاک مناسب برای این گیاه

مثل همه گیاهان آپارتمانی دیگر اولین ویژگی که خاک کراسولا باید داشته باشد، زهکشی مناسب است. اگر زهکشی خاک خوب نباشد، ریشه‌های گیاه بیشتر از حد مورد نیاز در آب قرار می‌گیرند و دچار پوسیدگی می‌شوند. ترکیبی از خاک‌های باغچه، ماسه، کود و مقداری خاک برگ می‌تواند بهترین خاک برای کراسولا باشد. البته مخلوط خاک برگ، کوکوپیت و پرلیت هم می‌تواند ترکیب خاک مناسبی برای این گیاه باشد.

بهترین روش‌های تکثیر گل کراسولا

تکثیر کراسولا

برای تکثیر این گیاه می‌توان از دو روش استفاده کرد:

روش اول: تکثیر از طریق برگ

برای تکثیر با این روش باید ابتدا یکی از برگ‌های سالم و سرحال گیاه را از آن جدا کنید. سپس این برگ را بستری مناسب برای ریشه دادن قرار دهید تا ریشه‌های آن تشکیل شود. بستر مناسب برای ریشه دادن می‌تواند مخلوطی از شن و پرلیت باشد.

تقریباً یک ماه طول خواهد کشید تا ریشه‌های این گیاه شکل بگیرند. بعد از ریشه دادن کم کم گیاهچه‌ای در کنار برگ رشد می‌کند و خود برگ زرد و خشک می‌شود. زمانی که برگ خشک شد، گیاهچه را به گلدانی حاوی خاک مناسب کراسولا انتقال دهید. از این به بعد می‌توانید مطابق همان شرایط نگهداری از کراسولا عمل کنید تا گیاهچه به گیاهی قوی و سرحال تبدیل شود.

نکته اول: گیاهچه را در مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید.

نکته دوم: آبیاری در زمانی که ریشه‌ها در حال شکل‌گیری هستند، لازم نیست؛ تنها مرطوب کردن بستر کاشت قبل از قرار دادن برگ کافی است.

 روش دوم: تکثیر از طریق قلمه ساقه

برای تکثیر از طریق قلمه زدن همان طور که می‌توانید پیش‌بینی کنید، باید در قدم اول بخشی از ساقه گیاه را برش بزنید. این ساقه باید حداقل یک گره و یک جفت برگ داشته باشد. بهتر است برشی که روی ساقه می‌زنید به شکل مورب باشد. برای طول قلمه هم حدود 7 تا 10 سانتی‌متر کافی به نظر می‌رسد.

بعد از برش قلمه را حدود دو یا سه روز در محیطی با سایه و دور از نور قرار دهید تا محل برش خشک شود. بعد از خشک شدن محل برش می‌توانید قلمه را در بستر مناسب ریشه‌زایی قرار دهید؛ این بستر می‌تواند مخلوطی از پیت‎ماس یا خاک‎برگ به طور مساوی باشد.

گره‌های قلمه باید داخل خاک قرار بگیرند و گلدان را در محلی دور ز نور مستقیم قرار دهید. تا حدود یک ماه نباید در آبیاری به گیاه زیاده‌روی کنید چون هم نور محیط کم است و هم ریشه‌ها ضعیف هستند. بعد از یک ماه و با قدرت گرفتن ریشه‌ها می‌توانید کم کم گلدان را به محلی پرنورتر انتقال دهید. طبیعی است که به دنبال نور بیشتر، گیاه به آبیاری بیشتری هم احتیاج پیدا کند.

بهترین زمان برای قلمه زدن و تکثیر این گیاه، فصل پاییز و بهار است. اما می‌توانید با فراهم کردن شرایط مورد نیاز این گیاه در هر فصلی از سال برای تکثیر کردن آن اقدام کنید.

مشکلات و بیماری‌های احتمالی این گیاه

بیماری‌های کراسولا

تعدادی از رایج‌ترین مشکلاتی که در نگهداری از این گیاه ممکن است برای هر کسی پیش بیاید را در ادامه با هم می‌خوانیم:

چرا پودری سفید روی برگ و ساقه‌های کراسولا می‌چسبد؟

این پودر سفید یک بیماری قارچی است که با قرار گرفتن در محیط مرطوب بدتر هم می‌شود! در صورت مواجه شدن با این مشکل باید گیاه را اصطلاحاً قرنطینه کنید و آب‌پاشی به آن را قطع کنید. از سموم مخصوص هم باید برای از بین بردن این قارچ‌ها کمک گرفته شود.

چرا برگ‌های کراسولا چروک و لاغر می‌شوند؟

همان‌طو که در ابتدای مقاله گفتیم، برگ‌های این گیاه در صورتی که در شرایط کم نور قرار بگیرند، لاغر و نازک می‌شوند. پس برای رفع این مشکل باید گلدان را به محلی با نور بیشتر منتقل کنید. البته آبیاری کم هم می‌تواند دلیلی برای این مشکل باشد.

علت ریزش ناگهانی برگ‌های سبز این گیاه جیست؟

اگر برگ‌های پایینی ساقه ناگهان شروع به ریزش می‌کنند، یعنی به گیاه خود شوک وارد کرده‌اید! این شوک معمولاً در اثر جابه‌جا کردن گیاه یا عوض کردن گلدان آن اتفاق می‌افتد. با عادت کردن گیاه به محیط جدید، این چالش از بین خواهد رفت.

چرا برگ‌های کراسولا زرد می‌شوند؟

به احتمال زیاد این مشکل در اثر کوددهی زیاد رخ داده است. برای کود دادن به این گیاه از همان روشی که در متن مقاله توضیح دادیم استفاده کنید.

علت رنگ‌پریدگی برگ‌ها و سوختگی نوک برگ چیست؟

کمبود مواد مغذی باعث بروز این مشکل در گیاهان می‌شود. برای رفع ای مسئله باید سراغ کوددهی بروید.

چه زمانی گلدان کراسولا را عوض کنیم؟

زمانی که ریشه‌های گیاه آنقدر رشد کنند که از زیر گلدان بیرون بزنند، یعنی وقت تعویض گلدان فرا رسیده است.

سخن پایانی درباره گیاه کراسولا

در این مقاله سعی کردیم شما را با تمام نیازهای کراسولا آشنا کنیم. مطمئن باشید اگر بتوانید شرایط نگهداری از گیاه کراسولا را فراهم کنید، این گیاه تا چندین سال مهمان خانه یا محل کار شما خواهد بود. سعی کنید به جزئیاتی که در مقاله برای نگهداری از این گیاه گفتیم دقت کنید تا گل‌های شاداب و سبز داشته باشید.

  • پشتیبانی سارینالند
  • 22 دی, 1401
  • 2314 بازدید

2 دیدگاه برای “راهنمای نگهداری، تکثیر و رفع مشکلات کراسولا”

  1. با نهایت تشکر از شما من خیلی از این توضیحاتتون استفاده کردم حالا فهمیدم که چرا برگهای کراسولای من داره میریزه …بسیار متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *