گل قاشقی

همه چیز درباره گل قاشقی + روش نگهداری و تکثیر

اگر به دنبال یک گیاه تپل و همیشه سبز هستید، گل قاشقی بهترین پیشنهاد برای شماست. این گیاه که با نام علمی Peperomia magnifolia یا پپرومیا هم شناخته می‌شود، از خانواده پیپراسه یا گیاهان فلفلی است. گل قاشقی بیشتر ور نواحی گرمسیری رشد می‌کند و دوست دارد در جنگل‌های انبوه زندگی کند. برگ‌های این گیاه سبز رنگ و تخم‌مرغی مانند هستند؛ انتهای هر برگ قاشقی تقریبا گرد است و از نظر ظاهری شباهت زیادی به قاشق دارد! اگر این گیاه را در شرایط مناسب نگهداری کنید، گل‌های کوچک آن به صورت خوشه‌ای روی مخروط‌های عمودی رشد می‌کنند.

از آنجایی که گل قاشقی در میان جنگل‌های انبوه زندگی می‌کرده، تمایل زیادی به نور کم و آبیاری کم دارد. همین ویژگی باعث شده بتواند به یکی از گیاهان آپارتمانی مقاوم تبدیل شود.

سرفصل‌های مقاله

انواع مختلف گیاه قاشقی

این گیاه را با توجه به شکل ظاهری برگ‌ها و نحوه رشدشان، به سه گروه تقسیم‌بندی می‌کنند:

نوع اول: این گروه به شکل بوته‌ای رشد می‌کند و دمبرگ‌های قرمز رنگ دارد. برگ‌های گوشتی و قلب مانند این نوع زیبایی ظاهری آن را دو چندان می‌کنند.

نوع دوم: قاشقی‌های این نوع به صورت بالارونده رشد می‌کنند؛ نیاز است که ساقه آن‌ها به داربست یا اصطلاحاً قیّم بسته شود تا از آن بالا بروند. اگر این نوع از قاشقی را در گلدان بکارید، رشد می‌کند و از اطراف دهانه گلدان آویزان می‌شود.

ساقه‌های این نوع از گل قاشقی قرمز رنگ است و برگ‌های ظریف نقره‌ای دارد. اگر دوست دارید گلدانی را از دیوار یا سقف آویزان کنید، پیشنهاد ما این است که همین گیاه را انتخاب کنید.

نوع سوم: ساقه‌هایی بلند با ترکیب رنگ قرمز نشان‌دهنده این گروه از قاشقی است. گوشتی بودن ساقه و برگ‌های این گیاه ظاهر جذابی به آن بخشیده‌اند. سطح رویی برگ‌های این گیاه با موهای بسیار ظریفی پوشیده شده است.

نوع چهارم: این نوع از گل قاشقی که با اسم پپرومیا پلوسیدا Peperomia pellucida شناخته می‌شود. برگ‌های این گیاه حالتی مانند قلب دارند و گوشتی هستند. رنگ آن‌ها سبز است و برق خاصی روی برگ‌هایشان به چشم می‌خورد. قد این گیاه تا ۴۵ سانتی‌متر هم می‌رسد.

نوع پنجم: پنجمین نوع از این گیاه پپرومیا ابلق Peperomia obtusifolia نام دارد. ترکیب رنگ آن سبز و سفید است و برعکس نمونه‌های قبلی انتهای آن حالت گرد دارد. ساقه‌های پپرومیا ابلق در دو رنگ سبز و قرمز موجود هستند. در مقایسه سایر اعضای خانواده قاشقی‌ها این گیاه به نور بیشتری نیاز دارد.

نوع ششم: ششمین عضو از خانواده قاشقی را با نام پپرومیا کاپراتا Peperomia caperata به شما معرفی می‌کنیم. برگ‌های پپرومیا کاپراتا حالت چروک مانند دارند و راه‌راه‌هایی روی بدنه آن‌ها دیده می‌شود. ساقه این گیاه پر از برگ می‌شود و همین پر بودن آن زیبایی بسیاری به آن می‌بخشد. ترکیبی از دو رنگ سبز و قرمز روی برگ‌های پپرومیا کاپراتا دیده می‌شود؛ البته دمبرگ‌های آن همگی قرمز رنگ هستند.

نوع هفتم: عضو هفتم این خانواده که پپرومیا آرجیریا (peperomia argyreia) نام دارد، با اسم برگ هندوانه‌ای هم شناخته می‌شود. ترکیب رنگی که در برگ‌های این گیاه دیده می‌شود، باعث شده شکل ظاهری آن به پوست هندوانه شبیه باشد و به همین دلیل هم به نام برگ هندوانه‌ای معروف شده است. برگ‌های این گیاه نک تیز هستند و دمبرگ‌هایی قرمز رنگ دارند.

 شرایط نگهداری گل قاشقی

شرایط نگهداری گل قاشقی

به طور کلی نگهداری کردن از این گیاه خیلی سخت نیست و به همین دلیل هم خرید گل قاشقی در بین کسانی که به گل و گلدان علاقه‌مند هستند بسیار رایج است. از طرفی قیمت گل قاشقی هم در مقایسه با سایر گیاهان آپارتمانی مقرون‌صرفه است و به همین دلیل بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. برای نگهداری از همه گیاهان فراهم کردن محیطی که نور مناسب داشته باشد، اهمیت زیادی دارد. علاوه بر نور خاک مناسب و آبیاری به مقدار کافی از ارکان اصلی برای زنده ماندن یک گیاه هستند. در کنار این سه مورد جزئیات دیگری هم وجود دارد که با رعایت کردن آن‌ها گیاهی سرزنده و شاداب خواهید داشت. در ادامه این موارد را به شما توضیح خواهیم داد.

نور مناسب

این گیاه علاقه زیادی به نور پشت پنجره دارد؛ البته گونه‌های ابلق گیاه قاشقی معمولا نیازمند نور بیشتری هستند. اگر بتوانید گلدان قاشقی خودتان را در کنار پنجره قرار دهید، تا نور خورشید بعد از عبور از شیشه به گیاه بتابد، قطعا شاهد رشد خوب آن خواهید بود. در شرایط کم‌نور هم این گیاه به رشد خود ادامه می‌دهد اما با نور بیشتر سرحال‌تر از همیشه خواهد بود.

گل قاشقی می‌تواند در فصل‌های بهار، پاییز و تابستان نور مستقیم آفتاب را در صبح زود تحمل کند؛ اما اگر نور ظهرگاهی روی برگ‌های آن بتابد به احتمال زیاد دچار مشکل می‌شود. اگر حس می‌کنید مدت زیادی است که گیاه شما رشدی نکرده است، یعنی به نور بیشتری نیاز دارد و باید محل آن را تغییر دهید. نور مستقیم خورشید می‌تواند برگ‌های این گیاه را اصطلاحاً بسوزاند.

خاک مفید

برای این که حال گیاه قاشقی خوب باشد، نیاز است که در خاکی نسبتاً سبک کاشته شود. این خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد تا بتواند جای تنفس برای ریشه‌ها باقی بگذارد و از پوسیدگی آن‌ها جلوگیری کند. ترکیبی از پیت ماس، ماسه و باغچه می‌تواند بستر مناسبی برای رشد و تغذیه این گیاه باشد.

رطوبت مورد نیاز

گیاه قاشقی محیط‌های گرم و مرطوب را بیشتر دوست دارد. برای ایجاد رطوبت مورد نیاز این گل بهتر است که آن را با اسپری آب غبارپاشی کنید. در فصل‌های سرد مثل پاییز و زمستان هفته‌ای یک‌بار و در فصل‌های گرم یعنی بهار و تابستان در هفته دو بار این گیاه را غبارپاشی کنید. اگر روی برگ‌های گل شما پر از لکه شده و بی‌حال شده‌اند، یعنی رطوبت محیط به اندازه مناسب نبوده است. اگر رطوبت، حرارت یا سرمای محیط بیشتر از حد معینی باشد، این لکه‌ها روی برگ‌هیا قاشقی ظاهر می‌شوند. در صورت بروز این مشکل جابه‌جا کردن گلدان به محیطی با دمای مناسب یا غبارپاشی به مقدار کافی می‌تواند جان گل شما را نجات دهد.

نحوه آبیاری گل قاشقی

این گل توانایی ذخره کردن آب در بافت برگ و ساقه خود را دارد؛ به همین دلیل هم می‌تواند آبیاری کم به زندگی خودش ادامه دهد. با این تفاسیر در فصل‌های سرد نیاز آنچنانی به آبیاری ندارد و در تابستان بیشتر باید به آبیاری آن توجه شود. مثلاً در تابستان هر هفته حدود دو بار آبیاری برای این گیاه کافی است، اما در زمستان هر 10 روز یک بار آبیاری می‌تواند این گیاه را سیراب کند.

اگر نمی‌دانید چه زمانی باید به این گلدان آب بدهید، بهتر است که خاک آن را چک کنید؛ اگر خاک گلدان خشک بود، آبیاری را انجام دهید. دقت کنید که آبیاری بیش از اندازه هم باعث پوسیدن ریشه‌های این گیاه می‌شود؛ این مسئله یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که برای این گیاه به وجود می‌آید.

اگر دوست دارید خیلی حرفه‌ای این گیاه را آبیاری کنید، آبیاری از طریق زیرگلدانی را به شما پیشنهاد می‌کنیم. یعنی زیرگلدانی را پر از آب کنید تا گیاه به مرور آب را از زیر به سمت ریشه‌ها بکشاند. مزیت اصلی این روش خشک ماندن برگ‌های قاشقی است. به این ترتیب گیاه از بیماری‌ها و حشرات دور می‌ماند.

دمای مناسب

نقطه ضعف گل قاشقی سرمای محیط است. بهترین دما برای نگهداری از این گیاه 25 درجه سانتی‌گراد است و به همین دلیل هم گیاه خوبی برای نگهداری در آپارتمان است؛ اما دمای 15 تا 30 درجه سانتی‌گراد را هم تحمل می‌کند. اگر این گل را در محیط‌های خیلی گرم نگهداری کنید، برگ‌های آن چروکیده و کم کم خشک می‌شوند.

نحوه کوددهی

اگر احساس می‌کنید گیاه شما مثل همیشه رشد نمی‌کند و برگ‌های آن کم‌رنگ شده، یعنی زمان کوددهی به آن فرا رسیده است. برای کود دادن به این گیاه نباید بی گدار به آب بزنید؛ در فصل‌‌های سرد سال هر ماه یک بار و در فصل‌های گرم‌تر هر دو هفته یک‌بار کوددهی را انجام دهید.

روش‌های تکثیر گل قاشقی

بیماریهای گیاه قاشقی

برای تکثیر انواع گل قاشقی می‌توانید از دو روش زیر استفاده کنید:

 تکثیر از طریق قلمه زدن ساقه

برای پیاده‌سازی این روش تکثیر نیاز است که شرایط آب‌وهوایی مناسب باشد. بهترین زمان برای قلمه زدن ساقه این گیاه، فصل بهار و تابستان است. برای قلمه زدن از این راه باید یکی از بلندترین شاخه‌های گیاه را انتخاب کنید و قلمه‌ای به طول حدودی 7 تا 10 سانتی‌متر از آن جدا کنید. بهترین وسیله برای جداسازی قلمه از شاخه اصلی قیچی است. برای بریدن قلمه برشی به صورت مورب ایجاد کنید تا سطح بیشتری از ساقه در تماس با آب و خاک قرار بگیرد. با این کار احتمال رشد گیاه و ریشه زدن آن بالاتر می‌رود.

نکته‌ای که باید به آن دقت کنید این است که قلمه باید حدود یک یا دو برگ داشته باشد؛ اگر تعداد برگ‌های روی آن بیشتر از این مقدار باشد، باید برگ‌های اضافی را با احتیاز از ساقه جدا کنید. بهتر است که برای جدا کردن برگ‌ها هم از قیچی استفاده کنید.

بعد از جدا کردن برگ‌های اضافی باید قلمه را در خاک قرار دهید؛ اما نه هر خاکی! بهتر است که خاکی با زهکشی عالی انتخاب کنید. به طور مثال ترکیب خاک‌های پیت‌ماس، کوکوپیت و پرلیت یا مخلوطی از خاک‌برگ و ماسه می‌توانند گزینه‌های خوبی برای این کار باشند. گلدانی را با ارتفاع 4 تا 5 سانتی‌متر از این خاک‌ها پر کنید و قلمه را داخل آن بکارید. حالا این گیاه نوپا را در محیطی که دمای آن بین 18 تا 24 درجه سانتی‌گراد است، نگهداری کنید تا ریشه بزند و جان بگیرد.

 تکثیر از طریق قلمه برگ

آماده سازی برگ‌های گیاه قاشقی برای قلمه زدن می‌تواند به 4 روش مختلف انجام شود:

  1. تمام برگ با دُمبرگ
  2. تمام برگ بدون دُمبرگ
  3. نیمه پایینی برگ بدون دُمبرگ
  4. نیمه بالایی برگ

در این روش هم بهتر است برای جداسازی برگ‌ها از قیچی استفاده کنید. بعد از جدا کردن برگ‌ها باید آن‌ها در خاک مناسب قرار دهید؛ این خاک مناسب می‌تواند همان ترکیب خاک‌های پیت‌ماس، کوکوپیت و پرلیت یا مخلوطی از خاک‌برگ و ماسه باشد. برای این که فرآیند رشد ریشه‌ها سریع‌تر طی شود، می‌توانید قلمه برگ را به هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید و سپس داخل خاک قرار دهید. یادتان باشد باید این قلمه‌ها را در محیطی گرم، مرطوب و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید تا ریشه بدهند. حضور هورمون ریشه‌زایی در این فرآیند الزامی نیست و تنها می‌تواند به ریشه دادن قلمه‌ها سرعت بیشتری ببخشد.

مشکلات گیاه قاشقی و راه‌های درمان آن

بیماریهای گیاه قاشقی

در این قسمت تعدادی از پرتکرارترین سوالات درباره مشکلات و بیماری‌های گیاهی که ممکن است گل قاشقی با آن روبه‌رو شود را با شما در میان می‌گذاریم:

  1. چرا روی برگ‌های این گل لکه‌های قهوه‌ای رنگ ایجاد می‌شود؟
    چند عامل مختلف می‌تواند دلیل ایجاد این مسئله باشد؛ مثلا آبیاری بیش از اندازه، نور مستقیم خورشید یا بیماری‌های قارچی از اصلی‌ترین عوامل آن هستند.
  1. چرا پشت و روی برگ‌های گیاه قاشقی لکه‌های سفید پنبه‌ای ایجاد می‌شود؟
    این لکه‌های سفید و پنبه مانند در واقع آفت هستند! اگر گیاهتان دچار این نوع از آفت که به آن شپشک می‌گویند شد، باید آن غبارپاشی آن را کمتر کنید. تا جای ممکن این شپشک‌ها را از روی برگ‌های گیاه پاک کنید. اما اگر بعد از کاهش غبارپاشی هنوز هم شپشک روی برگ‌ها وجود داشت، باید سراغ سم‌پاشی بروید.
  1. چرا ریشه های گیاه قاشقی می‌پوسند؟
    اکثر اوقات دلیل این اتفاق بیماری‌های قارچی در گیاهان است و معمولا هم در اثر آبیاری بیش از اندازه رخ می‌دهد. اگر در فصل‌های سرد سال که گل به مقدار کمی آبیاری نیاز دارد، نتوانید مقدار مورد نیاز آب را تشخیص دهید، به احتمال زیاد این مشکل برای گل شما هم پیش خواهد آمد. پس اهمیت آبیاری را دست کم نگیرید.
  1. چرا گیاه قاشقی من گل نمی‌دهد؟
    اصلی‌ترین دلیل این اتفاق کمبود نور است. برای رفع این مشکل می‌توانید محل گلدان را تغییر دهید تا زمینه مورد نیاز گیاه برای گل دادن را فراهم کنید.
  1. چرا خطوط رنگی گل قاشقی هندوانه‌ای از بین می‌رود؟
    کمبود نور دلیل این مشکل هم هست. البته اگر گیاه تحت نور بیش از اندازه هم قرار بگیرد، همین مشکل برای آن ایجاد می‌شود.
  1. چرا گل من رشد نمی‌کند و بی رنگ شده؟
    اگر گیاه نتواند به خوبی از خاک تغذیه کند دچاد این مشکل می‌شود. برای رفع این مسئله باید کوددهی را امتحان کنید.
  1. چرا برگ‌های قاشقی زرد و پر از تار عنکبوت می‌شوند؟
    این علامت‌ها نشان‌دهنده کنه هستند. برای از بین بردن کنه باید سم‌پاشی انجام دهید و برگ‌ها را مرتباً غبارپاشی کنید.
  1. چرا روی ساقه گل قاشقی کپک‌های خاکستری رنگ ایجاد می‌شود؟
    قارچ‌های گیاهی دلیل اصلی این مشکل هستند. اگر گیاه را در محیط سرد و مرطوب نگهداری کنید، به احتمال زیاد دچار قارچ خواهد شد. سم‌پاشی، کم کردن غبارپاشی و انتقال گیاه به محل گرمتر این موضوع را حل خواهد کرد.
  2. چرا برگ‌های گیاه قاشقی تاول می‌زنند؟
    تاول هم یکی از انواع مختلف بیماری‌های قارچی است که در اثر آبیاری بیش از اندازه ایجاد می‌شود. در تعیین زمان آبیاری دقت کنید تا با این مشکل روبه‌رو نشوید. حتماً به سطح خاک توجه کنید که خشک شده باشد و سپس مجدداً آبیاری کنید. زیرگلدانی را خالی کنید و در هر آبیاری مقدار کمتری آب مصرف کنید. اگر با رعایت تمام این موارد همچنان برگ‌ها بیمار بودند، از قارچکش استفاده کنید.

سخن پایانی

امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله از مجله گل‌فروشی آنلاین سارینالند همه چیز را درباره گیاه قاشقی (Peperomia magnifolia) برای شما توضیح داده باشیم. اگر بتوانید جزئیات مربوط به چگونگی نگهداری از گل قاشقی را به خوبی رعایت کنید، تا چندین سال این گیاه مهمان خانه شما خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *