معرفی گیاه زیپلین

راهنمای نگهداری، تکثیر و رفع مشکلات زیپلین

یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی که برگ‌های دو رنگ دارد، گیاه زیپلین است. این گیاه به خاطر ترکیب رنگ سبز و بنفش، زیبایی ظاهری خوبی دارد و شرایط نگهداری کردن از آن هم سخت نیست. زیپلین به خاطر همیشه سبز بودنش به گیاه آپارتمانی محبوبی تبدیل شده و انواع مختلف آن در خانه‌ها دیده می‌شود. نام دیگر گیاه زیپلین موسی در گهواره است؛ احتمالاً این نامگذاری برای شما هم عجیب به نظر برسد! اسم انگلیسی این گیاه  Moses in the bulrush است که به خاطر ظاهر گل‌های آن انتخاب شده است.

گل‌های سفید زیپلین در بین برگ‌‎های بنفش آن طوری قرار می‌گیرند که انگار یک کودک در گهواره قرار خوابیده است! به همین دلیل هم نام گل را به داستان حضرت موسی که در کودکی با گهواره در آب رها شده بود، ارتباط داده‌اند.

اگر هم قصد خرید گیاهان آپارتمانی ارزان را دارید می‌توانید انواع گل و گیاه آپارتمانی را از گلفروشی آنلاین سارینالند همراه با %15 تخفیف با کد تخفیف: sarina با قیمت مناسب از طریق لینک زیر خریداری کنید.

سرفصل‌های مقاله

روش نگهداری از گیاه زیپلین

شرایط نگهداری از گیاه زیپلین

مثل هر گیاه دیگری برای نگهداری کردن از گیاه زیپلین هم در قدم اول باید به سه عامل مهم توجه شود؛ این سه عامل عبارتند از: آبیاری، نور و خاک. در کنار این سه عامل اصلی باید به جزئیات و نکات ریز دیگری هم توجه کنید تا بتوانید گیاهی سرحال و شاداب داشته باشید. به طور مثال رطوبت‌رسانی کافی، کوددهی به موقع، هرس کردن صحیح و … می‌تواند از جمله این موارد باشد. در ادامه این مقاله همه چیز را درباره روش نگهداری از گیاه زیپلین با هم یاد می‌گیریم. پیشنهاد می‌کنیم قبل از خرید زیپلین حتماً روش نگهداری از آن را به خوبی یاد بگیرید:

نور مورد نیاز گیاه زیپلین

این گیاهی به نور غیرمستقیم علاقه‌مند است. گلدان زیپلین را باید در محلی پرنور قرار دهید اما آن را از تابش مستقیم نور خورشید دور نگه دارید. یکی از ویژگی‌های خوب این گیاه مقاومت آن در برابر نور کم است و به همین دلیل هم به عنوان یک گیاه آپارتمانی قوی شناخته می‌شود.

تنها نکته منفی که ممکن است شرایط کم نور برای زیپلین به همراه داشته باشد این است که شفافیت برگ‌های آن در این شرایط از بین می‌رود. در شرایط حاد کمبود نور، احتمال ریزش برگ‌های زیپلین بسیار بالا می‌رود.

یکی از اصلی‌ترین سوالاتی که درباره این گیاه پرسیده می‌شود این است که: «چرا گیاه من گل نمی‌دهد؟» مهم‌ترین عاملی که باعث گل دادن گیاهان آپارتمانی می‌شود، نور کافی است. تقریباً همه گیاهان آپارتمانی از جمله زیپلین با دریافت نور کافی می‌توانند گل بدهند.

اگر گیاه شما روزانه حدود 6 تا 8 ساعت نور غیرمستقیم مورد نیاز خود را دریافت کند، گلدهی آن آغاز می‌شود. البته نور بیش از اندازه هم می‌تواند باعث بی‌رنگ شدن برگ‌های این گیاه شود؛ پس در مورد تامین نور کافی دقت داشته باشید.

ویژگی‌های خاک مناسب برای این گیاه

اگر اهل نگهداری از گیاهان آپارتمانی باشید خوب می‌دانید که معمولاً همه این گیاهان به خاکی سبک با زهکشی بالا نیاز دارند. برای این که از زهکشی مناسب خاک مطمئن شوید، بهتر است از گلدانی استفاده کنید که زیر آن چند سوراخ برای تخلیه آب اضافی داشته باشد. البته می‌توانید قبل از اضافه کردن خاک به گلدان زیر آن را با مقداری سنگ پر کنید؛ با این کار تخلیه آب اضافی از گلدان بهتر انجام می‌شود. بهترین ترکیب برای نگهداری کردن از این گیاه خاک گلدان، پیت ماس و پرلیت است.

نحوه آبیاری و میزان آن

برای اینکه متوجه میزان آبیاری مورد نیاز این گیاه شوید، باید خاک آن را بررسی کنید. انگشت خود را تقریباً به اندازه دو سانتی‌متر داخل خاک گلدان ببرید تا رطوبت خاک را چک کنید؛ در صورتی که خاک خشک بود نیاز است که آبیاری را انجام دهید. اما اگر خاک هنوز رطوبت داشت از آب دادن به گیاه خودداری کنید.

این گیاه در مقایسه با سایر گیاهان آپارتمانی در مقابل کم‌آبی هم تحمل خوبی دارد. یعنی اگر یک بار آبیاری را فراموش کنید گل شما پژمرده نمی‌شود. در کنار این ویژگی قیمت زیپلین هم نسبتاً پایین است و به همین دلیل در بین عاشقان گل و گیاه طرفدارهای زیادی دارد.

یادتان باشد که آبیاری به گیاهان باید بر اساس نیاز آن‌ها باشد نه با یک برنامه هفتگی منظم! گرمای هوای تابستان باعث نیاز بیشتر گیاهان به آب و رطوبت می‌شود و در مقابل در فصل زمستان باید کمتر به گیاه آب داده شود.

بهتر است در هر بار آبیاری مقداری از آب را به گیاه خود برسانید که تمام ریشه آن از تشنگی نجات پیدا کند. اگر آبیاری بیش از اندازه باشد، احتمال کپک زدن و پوسیدن ریشه بیشتر خواهد شد. همچنین رطوبت زیاد محل مناسبی برای رشد قارچ‌ها ایجاد خواهد کرد.

بعد از آب دادن به گیاه زیپلین حتماً زیرگلدانی را بررسی کنید تا آب اضافی را دور بریزید. وجود آب اضافی در زیرگلدانی باعث می‌شود که رطوبت از زیر به ریشه‌ها برسد؛ این رطوبت اضافی می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه شود. البته فضای مناسبی هم برای انواع بیماری‌های مربوط به گیاهان مثل قارچ‌های گیاهی ایجاد می‌کند.

دمای مناسب برای رشد گیاه زیپلین

این گیاه از محیط سرد بیزار است! حضور در فضاهای سر می‌تواند منجربه از بین رفتن زیپلین شود. بهتر از در فصل تابستان این گیاه را از سرمای کولر محافظت کنید و در فصل زمستان هم آن را در نزدیکی پنجره قرار ندهید.

به طور کلی دمایی بین 15 الی 30 درجه سانتی‌گراد، دمای مطلوب برای این گیاه است.

رطوبت مورد نیاز

این گیاه ترجیح می‌دهد در محیطی مرطوب زندگی کند. اگر رطوبت محیط زندگی گیاه زیپلین حدود ۴۰ درصد باشد، به خوبی رشد می‌کند و برگ‌های آن بزرگ و براق می‌شود. اما اگر محل زندگی شما رطوبت کافی برای رشد این گیاه ندارد، از روش‌های رطوبت‌رسانی به گیاهان کمک بگیرید.

مثلاً می‌توانید با کمک اسپری کردن آب روی برگ‌های گیاه رطوبت مورد نیاز آن را فراهم کنید. بهتر است آبی که اسپری می‌شود تصفیه شده باشد و املاح زیادی نداشته باشد. اگر گلدان را جایی در نزدیکی حمام قرار دهید رطوبت بیشتری به آن می‌رسد؛ اما حواس‌تان باشد که محل قرارگیری گلدان باید نور مناسبی هم داشته باشد.

راه دیگری که می‌توان برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی اجرا کرد، پر کردن زیرگلدانی با سنگ‌ریزه است. با این کار آب اضافی از زیر گلدان روی سنگ‌ریزه‌ها می‌ریزد و گلدان بیشتر مرطوب می‌ماند. اگر هیچ کدام از این راه‌ها برای رطوبت‌رسانی به گیاه مفید نبود، بهتر است که از دستگاه بخور سرد کمک بگیرید.

اگر لبه‌های برگ‌های زیپلین قهوه‌ای رنگ می‌شوند، یعنی گیاه کمبود رطوبت را به اطلاع شما می‌رساند. پس در صورت مواجه شدن با این مشکل حتماً یکی از راه‌حل‌های گفته شده را اجرا کنید.

تغذیه نحوه کوددهی

این گیاه نیاز چندانی به کود ندارد و بدون آن هم می‌تواند رشد سریعی داشته باشد. اگر فکر می2کنید گیاه شما رشد کمی دارد، بهتر است در فصل رشد آن یعنی بهار و تابستان کوددهی به آن را انجام دهید. هر ماه یک بار از کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی برای تقویت زیپلین استفاده کنید. یادتان باشد که کوددهی بیش از اندازه می‌تواند باعث از بین رفتن گیاه شما شود؛ پس با تصور رسیدگی بیشتر به گیاه‌تان آن را در معرض خطر پوسیدن قرار ندهید! در دوستی خاله خرسه را فراموش کنید…

کود دادن زیاد باعث تجمع نمک در خاک گیاه می‌شود؛ همین اتفاق منجربه از بین رفتن ریشه‌های زیپلین شده و آن را خشک می‌کند. جالب اینجاست که برای از بین بردن نمک اضافی خاک گلدان می‌توان خاک گیاه را شست! برای این کار باید به مدت چند دقیقه خاک گیاه را با جریان مداوم آب بشورید. بعد از این کار بهتر است که تا مدت یک ماه کوددهی به گیاه انجام نشود.

نحوه هرس کردن

هرس کردن این گیاه معمولاً برای پرپشت‌تر شدن گلدان و جلوگیری از رشد طولی بیش از حد آن انجام می‌شود. برای هرس کردن بهتر است که در فصل بهار دست به کار شوید. از یک قیچی تیز برای بریدن لبه‌های ساقه که زیاد رشد کرده‌اند استفاده کنید. برگ‌های زرد شده، ضعیف یا مرده را هم زود از ساقه جدا کنید تا ظاهر گل زیبا باقی بماند.

روش‌های تکثیر زیپلین

تکثیر گیاه زیپلین

مثل همه گیاهان دیگر روش کاشت بذر می‌تواند راهی برای تکثیر این گیاه هم باشد؛ اما به دلیل زمان‌بر بودن و شرایط نسبتاً سخت نگهداری از جوانه‌های گیاه، اکثر افراد سراغ سایر روش‌های تکثیر زیپلین می‌روند. معروف‌ترین و قابل استفاده‌ترین روش برای تکثیر این گیاه، روش قلمه زدن ساقه است اما روش تقسیم ریشه هم برای این کار پیشنهاد می‌شود.

برای تکثیربه روش تقسیم ریشه باید ابتدا ریشه‌ها را از خاک بیرون بیاورید. همان‌طور که موها را برای بافتن به دسته‌های مختلف تقسیم‌بندی می‌کنید، ریشه‌های گیاه را از خاک درآورده و به دو یا هر چند دسته که دوست دارید، تقسیم کنید. بعد ریشه‌ها را به طور دقیق بررسی کنید تا کثیفی روی آن‌ها باقی نماند و بخش‌های پوسیده آن‌ها را هم جا کنید. در قدم بعدی هر دسته را در گلدانی جداگانه بکارید و مراحل نگهداری از گیاه زیپلین را برای آن‌ها اجرا کنید.

در روش تکثیر از طریق قلمه زدن هم بهتر است که بخشی از ساقه که سرحال است و برگ دارد، به طول 10 سانتی‌متر جدا کنید. برگ‌های پایینی قلمه 10 سانتی را از آن جدا کنید و قلمه را داخل لیوان آب قرار دهید. بهتر است هر دو روز یک بار آب لیوان را تعویض کنید. حدود یک هفته بعد شاهد ریشه‌های کوچکی خواهید بود که از محل جدا شدن برگ‌ها بیرون می‌آیند. زمانی که این ریشه‌ها به ارتفاع حدود 2 سانتی‌متر رسیدند، قلمه را در خاک بکارید و شرایط نگهداری از گیاه را طبق توضیحات این مقاله برای آن اجرا کنید.

مشکلات رایج و بیماری‌های احتمالی زیپلین

بیماریهای گیاه زیپلین

در این قسمت مشکلاتی که اکثر صاحبان گیاه زیپلین با آن مواجه شده‌اند را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم.

چرا برگ‌های گیاه من بی‌رنگ می‌شوند؟

دلیل اصلی این مشکل کمبود نور است. در صورت بروز این مشکل بهتر است محل گلدان را تغییر دهید و آن را به محلی با نور زیاد اما غیرمستقیم انتقال دهید.

اما اگر برگ‌های گیاه بعد از بی‌رنگ شدن کم کم زرد می‌شوند، خبر از نور بیش از حد می‌دهند. در این حالت باید گلدان را به جایی با سایه بیشتر منتقل کنید.

چرا برگ‌های این گیاه قهوه‌ای می‌شود؟

قهوه‌ای شدن لبه برگ‌های این گیاه معمولاً به دلیل کمبود رطوبت و یا تجمع نمک در خاک آن رخ می‌دهد. برای رفع این مسئله باید از روش‌های رطوبت‌رسانی که در مقاله توضیح دادیم کمک بگیرید. البته اگر منبع این مشکل کوددهی باشد باید در مورد روش، زمان یا مقدار کوددهی خود تجدیدنظر کنید.

چرا گل من خیلی زود می‌پوسد؟

اکثر اوقات این مشکل به‌خاطر آبیاری نادرست رخ می‌دهد. برای تعیین میزان مورد نیاز آبیاری به این گیاه بهتر است که بخش آبیاری به گیاه زیپلین را مجدداً مطالعه کنید.

اما دلیل دیگری که ممکن است باعث بروز این مشکل باشد، دمای محیط است که معمولاً خیلی مورد توجه قرار نمی‌گیرد. زیپلین نسبت به هوای سرد حساس است و نمی‌تواند قرار داشتن در معرض باد سرد را تحمل کند.

آیا گیاه زیپلین سمی است؟

بله؛ اگر حیوان خانگی دارید باید بدانید که برگ‌های این گیاه می‌تواند برای حیوان شما خارش پوستی ایجاد کند. در بعضی از تحقیقات علمی گفته شده که در صورت خوردن حجم زیادی از برگ‌های این گیاه، ممکن است واکنش‌های سمی و خطرناک‌تر از حساسیت هم نشان دهد.

چرا گیاه من گل نمی‌دهد؟

اصلی‌ترین دلیل این اتفاق حضور گیاه در محیط کم نور است. اگر دوست دارین گیاه زیپلین حتماً گل داشته باشد، بهتر است آن را در محیطی پرنورتر قرار دهید.

جمع‌بندی پایانی درباره نگهداری از زیپلین

در این مقاله سعی کردیم همه چیز را درباره نگهداری از این گیاه و روش‌های تکثیر آن به شما توضیح دهیم. اگر بتوانید شرایط نگهداری از زیپلین را به خوبی اجرا کنید، با رشد سریع آن شاهد تعداد زیادی قلمه در اتاق یا محل کار خود خواهید شد! ریشه‌زایی سریع این گیاه باعث می‌شود که به قلمه زدن آن علاقه‌مند شوید. می‌توانید یک قلمه از این گیاه را به هر کسی که به دنیای سبز گیاهان علاقه دارد، هدیه دهید.

جمع‌بندی پایانی درباره نگهداری از زیپلین

در این مقاله سعی کردیم همه چیز را درباره نگهداری از این گیاه و روش‌های تکثیر آن به شما توضیح دهیم. اگر بتوانید شرایط نگهداری از زیپلین را به خوبی اجرا کنید، با رشد سریع آن شاهد تعداد زیادی قلمه در اتاق یا محل کار خود خواهید شد! ریشه‌زایی سریع این گیاه باعث می‌شود که به قلمه زدن آن علاقه‌مند شوید. می‌توانید یک قلمه از این گیاه را به هر کسی که به دنیای سبز گیاهان علاقه دارد، هدیه دهید.

جمع‌بندی پایانی درباره نگهداری از زیپلین

در این مقاله سعی کردیم همه چیز را درباره نگهداری از این گیاه و روش‌های تکثیر آن به شما توضیح دهیم. اگر بتوانید شرایط نگهداری از زیپلین را به خوبی اجرا کنید، با رشد سریع آن شاهد تعداد زیادی قلمه در اتاق یا محل کار خود خواهید شد! ریشه‌زایی سریع این گیاه باعث می‌شود که به قلمه زدن آن علاقه‌مند شوید. می‌توانید یک قلمه از این گیاه را به هر کسی که به دنیای سبز گیاهان علاقه دارد، هدیه دهید.

جمع‌بندی پایانی درباره نگهداری از زیپلین

در این مقاله سعی کردیم همه چیز را درباره نگهداری از این گیاه و روش‌های تکثیر آن به شما توضیح دهیم. اگر بتوانید شرایط نگهداری از زیپلین را به خوبی اجرا کنید، با رشد سریع آن شاهد تعداد زیادی قلمه در اتاق یا محل کار خود خواهید شد! ریشه‌زایی سریع این گیاه باعث می‌شود که به قلمه زدن آن علاقه‌مند شوید. می‌توانید یک قلمه از این گیاه را به هر کسی که به دنیای سبز گیاهان علاقه دارد، هدیه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *