معرفی گیاه شفلرا

راهنمای نگهداری، تکثیر و رفع مشکلات شفلرا

گیاه زیبای شفلرا Schefflera از گل‌های آپارتمانی محبوب است که نگهداری یک گلدان از آن در خانه می‌تواند باعث زیباتر شدن محیط اطراف شود. برگ‌های چتری شکل این گیاه آن را به یک گیاه تزئینی تبدیل کرده است. البته باید در نگهداری از این گیاه در آپارتمان دقت کنید تا گیاه دچار بیماری نشود. در این مطلب علاوه بر معرفی، نحوه صحیح نگهداری شفلرا، تغذیه و تکثیر آن به همراه چگونگی آبیاری گفته خواهد شد.

اگر هم قصد خرید گیاهان آپارتمانی ارزان را دارید می‌توانید انواع گل و گیاه آپارتمانی را از گلفروشی آنلاین سارینالند همراه با %15 تخفیف با کد تخفیف: sarina با قیمت مناسب از طریق لینک زیر خریداری کنید.

سرفصل‌های مقاله

معرفی گیاه شفلرا

این گیاه زیبا از خانواده آرالیاسه بوده و برای نگهداری در خانه بسیار مناسب است. خانه اصلی آن جنگل‌های بومی استرالیا بوده و حداکثر ارتفاع آن به سه متر می‌رسد. این گیاه شامل یک ساقه اصلی به همراه انشعابات آن است که روی هر ساقه ۳ تا ۸ برگ اشکی شکل قرار دارند. برگ‌ها به رنگ سبز روشن و براق هستند. این گیاه در محیط خانه شرایط رشد بهتری نسبت به باغچه دارد. همچنین می‌توان آن را به شکل درختچه یا بونسای پرورش داد و از آن استفاده کرد. این گیاه نیز به شرایط نور و آبیاری مختص خود نیاز دارد. در صورتی که شرایط محیطی برای این گیاه مهیا باشد می‌تواند شادابی و طراوت خود را حفظ کند.

میزان نور مورد نیاز گیاه شفلرا

یکی از فاکتور‌های دیگر بسیار مهم در نگهداری این گل قرار دادن آن در یک مکان با نور مناسب است. این گیاه به نور بیشتری نسبت به انواع دیگر گیاهان آپارتمانی نیاز دارد. از این رو باید آن را در مکانی مناسب با نور زیاد قرار دهید. زیرا این گیاه در زادگاه خود نیز نور زیاد را از میان شاخ و برگ‌های درختان بزرگتر دریافت می‌کند. نور غیر مستقیم خورشید به طوری که حدود ۴ ساعت به گیاه بتابد، بهترین نور برای آن خواهد بود.

نور نامناسب باعث زرد شدن برگ‌ها و بلند شدن شاخه‌ها بدون برگ جدید خواهد شد. در فصول سرد نیز بهتر است علاوه بر انتقال گلدان به مکانی گرم، آن را در پشت شیشه پنجره قرار دهید. بهتر است گهگاهی گلدان را بچرخانید تا همه قسمت‌های گیاه در معرض نور غیر مستقیم قرار بگیرد. هرگز گیاه را در زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید.  زیرا برگ‌های آن در اثر گرما می‌سوزد.

شرایط نگهداری از شفلرا

آبیاری گیاه شفلرا

این گیاه نسبت به کم آبی مقاومت زیادی دارد. از این رو افرادی که کمتر در خانه و یا محل کار هستند می‌توانند از آن برای زیبا کردن محیط استفاده کنند. البته خشک شدن خاک این گیاه و آبیاری کم می‌تواند به انواع بیماری منجر شود. زمان مناسب برای آبیاری خشک شدن خاک و از دست دادن رطوبت آن است. در این حالت‌ برگ‌های گیاه بی‌حال شده و زیبایی آن نیز کاهش می‌یابد.

در زمان آبیاری باید خاک تا عمق ۲ سانتی‌متری خشک باشد. زیرا در غیر این صورت آبیاری مجدد باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد. از طرفی آبیاری بیش از اندازه نیز رنگ برگ‌ها را به زرد تغییر می‌دهد. خرید شفلرا و نگهداری از آن در خانه بسیار آسان است. نکته مهم در پرورش آن دانستن زمان مناسب برای آبیاری و میزان آب مورد استفاده است. در فصول گرم مانند بهار و تابستان گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. در حالی که آبیاری آن در فصول سرد با مقدار آب کمتری انجام خواهد شد.

رطوبت مورد نیاز شفلرا

این گیاه به مناطق گرم و مرطوب تعلق دارد. بنابراین می‌تواند دمای تا ۳۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. حداقل دمای قابل تحمل توسط این گیاه نیز ۱۸ درجه سانتیگراد است. بهتر است در صورت نگهداری از این گیاه در دمای بالا، رطوبت محیط را نیز افزایش دهید. این گیاه زیبا در اثر سرمای هوا دچار آسیب شده و برگ‌های آن پژمرده و ریزش پیدا می‌کنند. بهتر است در فصول سرد با روشن کردن وسایل گرمایشی رطوبت هوا نیز افزایش یابد. زیرا در زمان بسته بودن در‌ها و پنجره‌ها باید رطوبت مورد نیاز این گیاه از روش‌های دیگر تأمین شود.

روش تامین رطوبت

میزان احتیاج  این گیاه به رطوبت بسیار بالا است. به همین دلیل غبار پاشی روزانه می‌تواند برای این گیاه بسیار حیاتی باشد. از روش‌های دیگر تأمین رطوبت این گیاه می‌توان به استفاده از دستگاه بخار و یا قرار دادن آن در کنار آکواریوم یا حوضچه‌های تزیینی اشاره کرد. همچنین با ایجاد یک جزیره در زیر گلدان می‌توان رطوبت مورد نیاز آن را تأمین کرد. غبار پاشی روش دائمی برای تأمین رطوبت نیست و بهتر است از روش‌های دیگر استفاده کرد.

تغذیه و کوددهی شفلرا

تغذیه این گیاه در فصول رشد یعنی بهار و تابستان بیش از فصل‌های دیگر و هر دو هفته یکبار انجام می‌شود. اما در فصل پاییز و زمستان بهتر است تغذیه با کود مایع و با دفعات کمتر انجام شود. همچنین بهتر است از کود مایع برای این گیاه استفاده شود. بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی کود‌های کامل npk هستند. کود‌هایی مانند سه بیست، اسید هیومیک و کود آهن از کود‌های مورد نیاز این گیاه محسوب می‌شوند.

خاک مناسب شفلرا

یکی از ارکان مهم نگهداری و مراقبت از یک گیاه آپارتمانی ایجاد یک بستر مناسب برای رشد است. خاک مناسب باید کلیه مواد مورد نیاز برای یک گیاه را تأمین کند. با توجه به نیاز این گیاه به آب فراوان بهتر است از خاک سبک با زهکشی مناسب در گلدان شفلرا استفاده شود. این خاک می‌تواند علاوه بر تأمین مواد مغذی به خوبی آب را از خود عبور دهد. درون گلدان نیز باید سوراخ‌های متعدد موجود باشد تا اطراف ریشه پس از آبیاری خشک شود. بهترین ترکیب در خاک این گیاه مخلوط پیت ماس، خاک برگ، کوکوپیت به همراه کمی ماسه است. بهتر است خاک این گیاه دارای اسیدیته خنثی باشد.

تعویض گلدان

در صورتی که گلدان گیاه کوچک شده باشد، اجازه رشد بیشتر به گیاه شفلرا را نمی‌دهد بنابراین بهتر است هرچند وقت یک بار گلدان گیاه را تعویض کنید. خارج شدن ریشه‌ها از گلدان نیز نشان دهنده زمان تعویض خاک و گلدان گیاه است. در صورتی که گلدان گیاه به اندازه کافی بزرگ نباشد گیاه دچار تنش شده و رشد آن متوقف می‌شود. بهتر است این کار را در اواخر زمستان یا اوایل بهار انجام دهید. همچنین پس از تعویض گلدان انجام آبیاری و زهکشی کامل خاک نیز توصیه می‌شود. در صورتی که خاک گلدان ضعیف شده باشد نیاز است تا آن را با خاک مناسب و غنی تعویض کنید. در صورتی که تعویض گلدان نیاز نباشد و تنها باید خاک گیاه غنی شود، می‌توان روی خاک گلدان را با خاک جدید جا به جا کنید.

هرس کردن گیاه

در فصل بهار و تابستان می‌توان شاخه‌های اضافه گیاه را از آن جدا کرده و به اصطلاح هرس کرد. همچنین برگ‌های کهنه‌تر را نیز می‌توانید از شاخه اصلی جدا کنید. تمیز کردن برگ‌ها یکی از شرایط نگهداری مناسب گیاهان آپارتمانی ارزان و مقام است که می‌تواند به تنفس بهتر برگ‌ها کمک کند. برای این کار می‌توان هفته‌ای یکبار با استفاده از یک دستمال تمیز و مقداری آب روی برگ‌ها را تمیز کرد.

روش تکثیر گیاه شفلرا

بیماریهای و مشکلات شفلرا

گیاه شفلرا می‌تواند از چهار روش مختلف تکثیر شود. بدین ترتیب می‌توان یک گیاه جوان در خانه ایجاد و از آن نگهداری کرد.

تکثیر با قلمه

یکی از روش‌های تکثیر این گیاه استفاده از قلمه است. قلمه ساقه در فصل بهار و تابستان می‌تواند یک گیاه دیگر ایجاد کند. این قلمه باید از یک شاخه سالم و بدون آفت انتخاب شود. برای این کار با چاقو ۸ الی ۱۰ سانتی‌متر از ساقه را قطع کرده و برگ‌های آن را جدا کنید. انتهای قلمه را به پودر هورمون آغشته کرده و آن را درون بستری که از قبل آماده کرده‌اید قرار دهید. مخلوط پیت ماس و کوکوپیت به همراه خاک گلدان می‌تواند مکان مناسبی برای رشد قلمه باشد. خاک گلدان را کمی مرطوب کرده و آن را در دمای حدود ۲۰ الی ۲۵ درجه نگهداری کنید تا پس از یک ماه شاهد ریشه دار شدن قلمه باشید. پس از جوانه زدن می‌توان گیاه جوان را به گلدان مناسب انتقال داد.

قلمه برگ

روش راحت‌تر برای تکثیر گل شلفرا استفاده از قلمه برگ است. در این روش یک برگ سالم از برگ‌های این گیاه جدا کرده و آن را درون یک بستر مناسب از خاک یا آب قرار می‌دهید. زمانی که قلمه برگ دارای ریشه شد آن را در خاک و ترکیبی از پیت ماس و پرلیت قرار خواهید داد. البته این روش تکثیر چندان در بین علاقه‌مندان گیاهان آپارتمانی مرسوم نیست. خرید گیاه آپارتمانی و تکثیر آن معمولاً از طریق قلمه ساقه انجام می‌شود.

تکثیر گیاه از طریق کاشت بذر

این گیاه می‌تواند از طریق کاشت بذر نیز تکثیر شود. البته بذر‌های شفلرا به ندرت در بازار یافت می‌شوند. در صورت تهیه بذر‌ها باید ابتدا آن‌ها را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم قرار داد. پس از آن بذر‌ها باید در عمق یک سانتی‌متری خاک و مخلوطی از پیت ماس و کوکوپیت کاشته شوند. رطوبت بذر‌ها باید تا زمان ریشه زدن حفظ شود. از این رو بهتر است روی آن یک نایلون شفاف کشیده شود تا رطوبت خاک باقی بماند. از طرفی برای تبادل اکسیژن می‌توان چندین سوراخ روی پلاستیک ایجاد کرد. بذر‌ها باید در مکانی با نور مناسب قرار بگیرند. پس از حدود دو ماه بذر‌ها جوانه‌زده و می‌توان آن‌ها را به محیط پرنورتر و درون گلدان منتقل کرد.

تکثیر از طریق ریشه دار کردن ساقه هوایی

برای این کار در ابتدا قسمتی از پوست ساقه گیاه به صورت دورانی برش داده شده و جدا شود. بهتر است این برش بین دو کره یا دو برگ انجام گیرد. سپس به جای قسمتی که پوست آن جدا شده خزه مرطوب قرار داده می‌شود. اطراف خزه با نایلون پوشانده شده و در قسمت بالا و پایین بوسیله نخ بسته می‌شود. این بخش به مدت دو ماه به همین صورت باقی می‌ماند. پس از طی این زمان ریشه را در اطراف آن مشاهده خواهید کرد. در این زمان ساقه از بخش پایین ریشه‌ها جدا شده و به یک گلدان منتقل می‌شود.

مشکلات و بیماری‌ها و راه حل درمان

بیماریهای و مشکلات شفلرا

در ادامه به بررسی برخی مشکلات و بیماری‌های رایج در این نوع گیاه می‌پردازیم تا برای نگهداری از آن دید بهتری داشته باشید.

رنگ پریدگی برگ‌های گیاه شفلرا نشان دهنده چه مشکلی است؟

خشکی زیاد و آبیاری کم باعث رنگ پریدگی برگ‌ها می‌شود. همچنین آبیاری زیاد و پوسیدن ریشه‌ها نیز می‌تواند رنگ برگ‌ها را تغییر دهد. بنابراین باید آبیاری شفلرا به طور منظم و در زمان مناسب انجام شود.

علت ریزش برگ‌های جوان پس از رشد چیست؟

علت اصلی سوختن و ریزش برگ‌های تازه و جوان نور نامناسب و آبیاری زیاد است. بنابراین بهتر است محل نگهداری گیاه را تغییر داده و آبیاری آن را تا زمان خشک شدن خاک متوقف کنید.

چرا برگ‌های جوان به درون خود پیچیده می‌شوند؟

پیچیدن برگ‌ها به داخل به دلیل وجود آفات در بالا یا زیر برگ‌ها است. برای پیدا کردن عارضه بهتر است برگ‌ها را به خوبی بررسی کنید. معمولاً پیچ خوردگی  به همراه عسلک و یا چسبندگی برگ‌ها همراه است.

چرا گیاه شفلرا به اندازه کافی رشد نمی‌کند؟

دلیل اصلی رشد ناکافی، نور کم و قرارگیری گلدان در فضای نامناسب است. همچنین سرمای هوا نیز ممکن است چنین مشکلی را ایجاد کند.

سخن پایانی درباره شفلرا

گیاه شفلرا یکی از گیاهان آپارتمانی بسیار رایج است که به دلیل نگهداری آسان در اکثر خانه‌ها دیده می‌شود. در این مطلب نگهداری شفلرا و نحوه تکثیر آن به همراه برخی از مشکلات این گیاه ارائه شد. اگر در مورد پرورش و نگهداری از گیاهان آپارتمانی سؤالی دارید می‌توانید در پایان این مطلب پرسیده و پاسخ آن را دریافت کنید. در صورتی که به خرید اینترنتی گل و گیاه ارزان علاقه دارید می‌توانید به فروشگاه سارینالند مراجعه کنید. در این فروشگاه گیاهان متنوع آپارتمانی از گلخانه محلات عرضه شده و قیمت پایینی دارند. همچنین ارسال با گارانتی و ضمانت تحویل سالم گیاه انجام می‌شود. در صورت خرید از سارینالند می‌توانید از پشتیبانی آنلاین از طریق واتساپ به طور دائم برخوردار شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *